2023-
INGEN AKTUELL I DAGSLÄGET, MEN KIKA GÄRNA IGEN
|
|
........................................
Om du är intresserad av en Flatcoatedvalp, så kontakta mej via mejl, så berättar jag mer 
kennel@flatterhaft.se
Jag har även en privat FB grupp, där man kan följa från parning till leverans, så när du har bestämt att du vill vänta på en kommande kompis, så lägger jag in dej i min grupp.
Välkommen!
........................................
If you are interested in a Flatcoated Puppy, contact me by email and I will tell you more 
kennel@flatterhaft.se
I also have a private FB group, where you can follow from mating to delivery, so when you have decided that you want to wait for a future friend, I will add you to my group.
Wellcome!
.........................................
Valpens uppväxt på kenneln...
Valparna är uppvuxna inne i hemmet och kommer att vara vana vid vardagliga ljud som dammsugare, radion och människors slammer och rutiner samt kommer att träffa och umgås med "andra" unga och vuxna hundar än sin mor.
De tre-fyra första levnadsveckorna bor de inne i mitt sovrum ihop med tiken, i lugn och ro.
Vid ca 4 veckor flyttas de till ett angränsande rum till vårt kök, där vi i stort sätt är 90% av dagen.
Där finns även utrymme för lek och bus för de små, och även en uteplats där de kan bekanta sig med utelivet.
De får den naturliga sociala miljön med människor och andra vuxna hundar, och trevliga besökandes famnar.
Som en garanti för oss båda, så använder vi oss av en sk. handpenning på 15% av valppriset som ni kontant eller betalar via Bankgiro när valparna är 4 veckor.
När ni hämtar hem er valp så får ni med råd, mat samt en filt med dofter som valpen är van vid medföljer så klart.
Att valpen är vaccinerad, veterinärbesiktigad, ID-märkt, avmaskad, registrerad med stamtavla på SKK och har en valpkullsförsäkring i Agria som gällande i 3 år, matlista, råd och information är en självklarhet!
Ni får även med mat som valpen är van vid här från kenneln, och en bra kontakt för vidare andvändning av maten.
Valp-, Unghundsträff och diverse tematräffar, internat mm kommer vart eftersom valpen växer upp.
Den största gemensamma evenemanget vi har på kenneln är vår traditionella "Årsträff".
Man får själv hålla sig uppdaterad via vår hemsida om vad som händer på kennel FLATTERHAFT.
Kenneln innehar både Bruksavelspris och Bruksuppfödarpris från SKK.
Mina tankar kring vår härliga ras...
Flatcoaten trivs allra best med att ha en meningsfylld vardag med tex. apportering, spårning, bruks, lydnad, då är de även världens bästa familjehund, tycker jag 
Säljes till dig som har intresse av att träna för kommande tävlingar, eftersom jag själv gör det, så vill jag att alla valpar skall få samma förutsättning hos den nya familjen som hos mej.
Att man ger sin kompis 100% kärlek, motion och omvårdnad, är en förutsättning till ett köp.
För valpar som säljs i närområdet, eller om du vill åka en bit så följer vi upp med en apporterings kurs med tillfällen var 3-4 vecka, med start efter första valpträffen, då kring 4-6 månader.
Vi genomför även en Funktionsbeskrivning på kullarna, dock tidigast vid 1års ålder, som officellt registreras på SKK.
SKK beskriver rasen så här...
Det är viktigt att vara medveten om att rasen kräver mental stimulans, inte enbart motion för att bli en lugn och harmonisk hund hemma. Får den inte mental och fysisk stimulans hittar den gärna på egna aktiviteter och hyss för att bli av med energi. Rasen hänger gärna med sin ägare på alla möjliga upptåg och aktiviteter, alltid med en positiv inställning och med en glatt viftande svans.
Valp till familjen...
Att köpa valp till familjen är helt ok, men det skall vara EN vuxen som har ansvaret över uppfostran och kontinuerlig träning inför och under kurstillfällena.
Övriga familjen kan gärna vara med och titta på, och se vad som händer på träning och kurstillfällena, då känner alla sig delaktiga i valpen uppfostran.
Att köpa valp till barnen är fel, den får inte bli betraktad som en leksak och det kan lätt gå över styr.
Det största problemet som blir är bitandet i kläder, fötter, händer och ansikte om inte hunden har fått en klar och tydlig ledare att lyssna till.
Med hundens väl utvecklade anpassningsförmåga går det dock att avstyra sådana här handlingar så att de inte blir för våldsamma lekar. Valpen har mycket lätt att anpassa sig till familjen om den har klara direktiv från flockledaren om vad den får göra eller ej.
Det enda kommande man använder när valpen gör fel är ett bestämt – NEJ!
Valpen lär sig snabbt att ”nej” är ett förbudsord och kommer då att t ex sluta hoppa eller bita.
GLÖM inte att berömma hunden lika for som du säger NEJ. Var TYDLIG i dina kommandon och konsekvent.
När valpen kommer till er familj är ”den” färdig fostrad från mamman, hon sätter TYDLIGA gränser med vad som INTE är ok.
Hon markerar med ett nyp i nacken med munnen eller morrningar, när valpen har gjort fel.
Det som sker efter korrigering är inte att mamman får dåligt samvete, utan valpen skall sona sina brott och självmant komma och fjäska för henne eller människan.
Det är JÄTTE VIKTIGT att valpen förstår att den har gjort fel, så inte detta beteende upprepas gång på gång på gång…och det hela blir en dålig vana och det blir mycket tjatigt, och så kan det till slut leda till en konflikt, om VEM som egentligen bestämmer.
Ensamhetsträning...
Vi människor är jätte snabba och duktiga på att göra valpen rumsren, men glömmer lätt en av den viktigaste detaljen som följer med valpen hela livet…ensamhetsträning…!!!
Börja med den samma när ni kommer hem, inget att vänta på, avgränsa valpen då och då under dagen i varierad tid med ett tex. kompostgaller eller en barngrind i ett rum eller hall där den inte kan skada sig eller göra sönder saker för er.
Lämna valpen där på en filt, korg eller varför inte en bur med öppen dörr, och med något den kan pilla på, leksak, godis eller något tuggben.
”Prata” ALDRIG med valpen ”över” grinden, för då kommer den att hoppa och gnälla och kanske skälla för att få uppmärksamhet så fort ni försvinner eller passerar.
Blir du sugen på lite kel, lyfter du över valpen till dig, eller så öppnar du grinden, och låter valpen komma ut på ett kommando tex varsågod eller hundens namn, men ALDRIG när valpen ”ropar på dig”.
Vänta då tills valpen har tystnat, då får den komma till er, eller ni till den.
Varför detta allvar..?!
Om man slarvar med denna träning kan det leda till söndertuggade möbler, väggar och annat löst ting samt ett evigt skällande och gnällande, grannar klagar och erat hem blir förstört.
Om hunden inte är trygg med att bli lämnad ensam kan det bli en stor orsak till omplacering.
Vem vill ha en hund som inte kan lämnas ensam???
Mer tänkvärt, nu från min vän Olivia Wennerstrand...
Innan jag fick barn så lovade jag mig själv att aldrig ge upp hundarna.
Att oavsett hur trött man är en dag så måste hundarna få sitt, för om hundarna inte får sina helt naturliga behov tillgodosedda så som fysisk och psykisk stimulans så är det omöjligt att få ihop en hållbar och lugn vardag.
Självklart har vi riktiga slappdagar, men även dessa skulle inte gå att få till om inte resterande bestod av att tillgodose deras behov.
Att jag lovade mig själv detta har även gjort att mina barn får vistas ute mycket i naturen.
Sova i bärsele under både regn och solsken, bli pussad av leriga nosar, äta mat sittandes i mossan. Man får inte vara finkänslig helt enkelt.
Dagligen möter jag hundar som hamnat i hem där man haft oärliga ambitioner om sig själv innan sitt hundköp.
En romantiserad bild av en hund i familjen. Helt plötsligt så blir slappdagarna till slappveckor och hunden uppvisar nya beteenden kopplat till stress, bristen på rörelse och hjärngympa.
Valpen blir större, biter hårdare, skäller och hoppar högre. Understimulans och en ostrukturerad vardag utan tydliga regler blir plötsligt STORA problem.
Så innan ert hundköp, låtsas inte vara någon du inte är för det slutar aldrig bra. För alla hundar, alla raser, kräver en viss standard för att ni ska få en sådan fin och fungerande vardag som möjligt.
Jag är glad över att mina barn får växa upp med hund, det finns ingen bättre familjemedlem, men för att vara den trygga och goa familjemedlemmen krävs det en hel del jobb.
Så är det bara och inget man kan slinka förbi.
Att ha sin hund försäkrad...
ger en trygghet att kunna göra sin kompis frisk utan att behöva ta banklån...
Kennel Flatterhaft har samtliga hundar försäkrade på Agria och jag är mycket nöjd med servicen och alltid ett trevligt bemötande.
Kontakta gärna mitt ombud
Marie Samuelsson-Kalin
0708717017
0500777017
Hon kan svara på de frågor ni har inför erat hundköp hos mig.
Vid första besöket på kenneln får ni med er information om försäkringen på Agria så ni kan läsa broschyren i lugn och ro när ni kommer hem.
Flera av hundarnas meriter...
går ej att återfinna på SKK eller via annan hundinformation på svenska webben.
Flexibiliteten är stor att vilja meritera sina hundarna utomlands men registreras eller redovisas ej på de svenska registrena.
Resultaten är lik väl gällande och championat grundande även i Sverige.
Samtliga föräldrardjuren är ögonlysta, AD och HD röntgade och officiellt meriterade.
Mejla mej för mer information och frågor; kennel@flatterhaft.se
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vad förväntar Jag mej av en Fodervärd;
- Jag önskar att man tränar, tävlar och motionerar, socialiserar vår kamrat, så hon/han är redo för äventyr i officiella samangnag och därmed även underlättar sin vistelse hos mej (tik)
- Jag vill att man rapporterar in varje löp, och håller mej uppdaterad om både bra och dåliga saker, samt utvecklingen på vår gemensamma kompis, som förhoppningsvis skall ge oss nya FLATTERHAFT avkommor och sprida fortsatt glädje för många.
- Viktigt för mej att vår hund blir omhädertagen hos bra vetrinär, vid behov, vaccin, avmaskning, och ger rekomunderad mat.
- Jag hjälper mer än gärna till med Utställningarna, enligt gemensam överenskommelse.
- Vi planerar gemensamt när det är ”lämpligt” att para vår tik, dock har jag, Anneli (uppfödare), ensamt val av täck hane, men är lyhörd.
- Önskar att ni vill komma minst en gång om året till mej för träning och/eller gemensam trivsel.
Vad förväntar Ni av Mej som Uppfödare;
- Jag erbjuder "mitt val" (bästa val för mej) kostnadsfritt, vid helfoder allt enligt SKK's avtal
- Jag strår för försäkring (om man vill) detaljer kring det talar vi om när vi ses.
- Jag står för ögonlysning, samt goneskopi (hos mej) detaljer kring det talar vi om när vi ses.
- Jag står för alla resor, utgifter kring avel, detaljer kring det talar vi om när vi ses.
- Parningsavgiften (hane) tillfaller fodervärden, om inte jag uppfödaren vill använda vår hund.
- Jag trimmar kosnadfritt vår vovve (hos mej) eller avtald plats.