Vill tacka Rebecca för lånet av Thord, och allt du gjort med Bea's dotter "Sally" och för att Du är Du.
.......................................
Rasbeskrivning
Av Catharina Linde-Forsberg Svenska Beagleklubben
Beagle är en utpräglad jakthundsras, en relativt långsamtdrivande hund för jakt på hare, rådjur och räv. Rasen har stark jaktlust och mycket egen vilja, och som beagleägare gäller det att inte vekna för den bedjande blicken.
ALLMÄNT OM RASEN
Beaglen är en medelstor, korthårig drivande jakthund. Den väger som vuxen mellan tio och femton kilo. Mankhöjden får vara mellan 33 och cirka 40 centimeter och ligger hos de flesta beaglar mellan 36 och 39 centimeter. Den är vanligen antingen trefärgad, (svart, brun och vit), eller tvåfärgad (gul och vit).
Svenska Beagleklubben arbetar för beaglen som drivande jakthund och uppmuntrar inte att den används som renodlad sällskapshund.
Beaglen är som ras glad, vänlig och lekfull och brukar fungera bra med såväl barn som med andra husdjur.
Tips till förstagångsägaren
Beaglen är som de flesta drivande jakthundar ganska självständig och envis, vilket för en oerfaren hundägaren kan medföra att det blir hunden som tar över kommandot. Med sin vädjande blick kan den också smälta det hårdaste hjärta, vilket den vet att skickligt utnyttja för att få som den vill.
För förstagångsägaren är det just beaglens självständighet och "övertalningsförmåga" som behöver bemästras. Det är också viktigt att se till att gå på dressyrkurser eller motsvarande, så att hunden trots sin jaktlust kan få tillåtas gå lös vid promenader.
RASENS EGENSKAPER OCH MENTALITET
Beaglen har lätt för att lära. Den är alltid vänlig och redo för lek. En beagle har överhuvudtaget ett stort intresse av att arbeta och lösa uppgifter tillsammans med sin ägare.
Vill få sin vilja igenom
Beaglen är självständig och ganska envis. Det gäller att redan från början bestämma sig för om det är hunden eller ägaren som ska få bestämma, för att den kommer antagligen att testa om det är möjligt att få som den vill.
Konsekvens A och O
Vid uppfostran av rasen gäller det som alltid att vara konsekvent och från början bestämma sig för vad hunden skall få och inte få göra. Beaglen har inte alls svårt för att lära, men den är envis och kommer alltid att pröva om och om igen att få som den vill.
Beaglen och hälsan
Beaglen hör enligt försäkringsbolagens statistik till de friskaste raserna. Höftledsdysplasi, sköldkörtelrubbning, diskbråck och epilepsi förekommer i låg frekvens i rasen.
Lämpliga motionsformer för en beagle:
· Minst en timmes motion per dag
· Lugna vardagspromenader
· Långa skogspromenader, gärna lös, under kontrolerade former
· Cykelmotion (i lugnt tempo)
· Följa med på joggingturen
· Följa med på fjällturen
_________________________________________
Mina tankar kring vår härliga ras...
Beageln trivs allra best med att ha en meningsfylld vardag med tex. Drevjakt på hare, rådjur och räv, viltspår, nosework eller annat skoj, då är de även världens bästa familjehund, tycker jag 
Säljes till Dig som har intresse av att ha ett AKTIVT liv med din blivande kompis, jakt, tävling är ett stort PLUS.
Vi har 4 återträffar om året, och där hittar vi på ngt kul och intressant som man föranmäler sig till mig.
Valpens uppväxt på kenneln...
Valparna är uppvuxna inne i hemmet och kommer att vara vana vid vardagliga ljud som dammsugare, radion och människors slammer och rutiner samt kommer att träffa och umgås med "andra" unga och vuxna hundar än sin mor.
De tre-fyra första levnadsveckorna bor de inne i mitt sovrum ihop med tiken, i lugn och ro.
Vid ca 4 veckor flyttas de till ett angränsande rum till vårt kök, där vi i stort sätt är 90% av dagen.
Där finns även utrymme för lek och bus för de små, och även en uteplats där de kan bekanta sig med utelivet.
De får den naturliga sociala miljön med människor och andra vuxna hundar, och trevliga besökandes famnar.
Som en garanti för oss båda, så använder vi oss av en sk. handpenning på 15% av valppriset som ni kontant eller betalar via Bankgiro när valparna är 4 veckor.
När ni hämtar hem er valp så får ni med råd, mat samt en filt med dofter som valpen är van vid medföljer så klart.
Att valpen är vaccinerad, veterinärbesiktigad, ID-märkt, avmaskad, registrerad med stamtavla på SKK och har en valpkullsförsäkring i Agria som gällande i 3 år, matlista, råd och information är en självklarhet!
Valp-, Unghundsträff och diverse tematräffar, internat mm kommer vart eftersom valpen växer upp.
Den största gemensamma evenemanget vi har på kenneln är vår traditionella "Årsträff".
Man får själv hålla sig uppdaterad via vår hemsida om vad som händer på kennel FLATTERHAFT.
Kenneln innehar både Bruksavelspris och Bruksuppfödarpris från SKK på Flatcoated Retriever
Valp till familjen...
Att köpa valp till familjen är helt ok, men det skall vara EN vuxen som har ansvaret över uppfostran och kontinuerlig träning inför och under kurstillfällena.
Övriga familjen kan gärna vara med och titta på, och se vad som händer på träning och kurstillfällena, då känner alla sig delaktiga i valpen uppfostran.
Att köpa valp till barnen är fel, den får inte bli betraktad som en leksak och det kan lätt gå över styr.
Det största problemet som blir är bitandet i kläder, fötter, händer och ansikte om inte hunden har fått en klar och tydlig ledare att lyssna till.
Med hundens väl utvecklade anpassningsförmåga går det dock att avstyra sådana här handlingar så att de inte blir för våldsamma lekar. Valpen har mycket lätt att anpassa sig till familjen om den har klara direktiv från flockledaren om vad den får göra eller ej.
Det enda kommande man använder när valpen gör fel är ett bestämt – NEJ!
Valpen lär sig snabbt att ”nej” är ett förbudsord och kommer då att t ex sluta hoppa eller bita.
GLÖM inte att berömma hunden lika for som du säger NEJ. Var TYDLIG i dina kommandon och konsekvent.
När valpen kommer till er familj är ”den” färdig fostrad från mamman, hon sätter TYDLIGA gränser med vad som INTE är ok.
Hon markerar med ett nyp i nacken med munnen eller morrningar, när valpen har gjort fel.
Det som sker efter korrigering är inte att mamman får dåligt samvete, utan valpen skall sona sina brott och självmant komma och fjäska för henne eller människan.
Det är JÄTTE VIKTIGT att valpen förstår att den har gjort fel, så inte detta beteende upprepas gång på gång på gång…och det hela blir en dålig vana och det blir mycket tjatigt, och så kan det till slut leda till en konflikt, om VEM som egentligen bestämmer.
Ensamhetsträning...
Vi människor är jätte snabba och duktiga på att göra valpen rumsren, men glömmer lätt en av den viktigaste detaljen som följer med valpen hela livet…ensamhetsträning…!!!
Börja med den samma när ni kommer hem, inget att vänta på, avgränsa valpen då och då under dagen i varierad tid med ett tex. kompostgaller eller en barngrind i ett rum eller hall där den inte kan skada sig eller göra sönder saker för er.
Lämna valpen där på en filt, korg eller varför inte en bur med öppen dörr, och med något den kan pilla på, leksak, godis eller något tuggben.
”Prata” ALDRIG med valpen ”över” grinden, för då kommer den att hoppa och gnälla och kanske skälla för att få uppmärksamhet så fort ni försvinner eller passerar.
Blir du sugen på lite kel, lyfter du över valpen till dig, eller så öppnar du grinden, och låter valpen komma ut på ett kommando tex varsågod eller hundens namn, men ALDRIG när valpen ”ropar på dig”.
Vänta då tills valpen har tystnat, då får den komma till er, eller ni till den.
Varför detta allvar..?!
Om man slarvar med denna träning kan det leda till söndertuggade möbler, väggar och annat löst ting samt ett evigt skällande och gnällande, grannar klagar och erat hem blir förstört.
Om hunden inte är trygg med att bli lämnad ensam kan det bli en stor orsak till omplacering.
Vem vill ha en hund som inte kan lämnas ensam???
Att ha sin hund försäkrad...
ger en trygghet att kunna göra sin kompis frisk utan att behöva ta banklån...
Kennel Flatterhaft har samtliga hundar försäkrade på Agria och jag är mycket nöjd med servicen och alltid ett trevligt bemötande.
Kontakta gärna mitt ombud
Kontakta gärna mitt ombud
Marie Samuelsson-Kalin
0708717017
0500777017